Yıldız Filosu gemileri, warp (=eğme, bükme) motorları sayesinde bir yıldız sisteminden diğerine ışık hızının çok altında bir hızla gidebilir. Bu teknolojiyi bu kadar ilginç kılansa, bugün yapılamaz olsa bile mümkün olduğunun bilinmesidir.

Görünen o ki, Gene Roddenberry ve diğer yazarlar, warp teknolojisini hayal ettiklerinde ne yaptıklarının açıkça farkındaydılar. Böylece mürettebat, galaksinin büyük kısımlarını yaşlanmadan gezebilecekti. Çünkü ışık hızında yol alınsa dahi, Dünya'ya en yakın yıldız olan Proxima Centauri'ye ancak dört yilda varılabilir. Kısacası, eğer "yeni ve garip yaşam biçimleri" ararken izleyiciyi sıkmak istemiyorsanız, ışık hızını aşmalısınız.

Şu an herhalde Einstein'in izafiyet kuramina göre hiç bir şeyin ışık hızına yakın hızlarda yol alamayacağını söylemeye hazırlanıyorsunuzdur. Ve haklısınız...

Einstein'a göre, bir yıldız gemisi ışık hizina yakın hızlara ulaşırsa, garip durumlar ortaya çıkacaktır. Gemi mürettebatina güvertedeki olaylar normal gözükecektir. Ama durağan bir gözlemci için, gemideki zaman daha yavaş geçiyor gibi görünecektir. Gemi daha kısa ve mürettebat daha ince görünecektir. Ve daha önemlisi, gemi daha ağırlaşacaktır; o kadar ki, ışık hızına yaklaştıkça, onu hızlandırmak için sonsuz enerji gerekecektir.

Ama eğer warp space(bükülmüş uzay) daysanız, ışık hızı, hatta fazlasi mümkün hale gelir.

Case Western Reserve Üniversitesi Fizik Departmanı başkanı Lawrence Krauss'a göre, bu mümkün olmakla kalmıyor, su anda oluyor bile! Yine Einstein'in izafiyet teorisi sayesinde biliyoruz ki uzay statik (durağan) değil, hayli elastiktir.

Kütlesi olan her cisim uzayı bükecektir (veya sıkıştıracaktır da denebilir). Ve tabi ki kütle arttikça bu etki de artacaktır. Yıldızlar veya kara delikler bu konuda oldukça iyidirler.

Krauss'a göre uzayi büken tek sey kütle degildir. Evrenimizi ihtiva eden "boşluk" şu anda bükülmektedir ve hep bükülmüştür.

"Evren genişliyor",diyor Krauss. "Ve evrenin diğer ucundaki bir galaksiye göre biz, şu an neredeyse ışık hızında uzaklaşmaktayız, her ne kadar durduğumuzu sansak da."

Bir "warp sürüşü" nasil gerçekleşir? Basit bir roketin içinde, bir uzay istasyonundan ayrıldığınızı farzedin. Bir çok ışık yılı uzaklıktaki bir başka istasyona gitmek istiyorsunuz. Şimdi de, rokette bulunan bir warp cihazını çalıştırdığınızı farzedin. Bu cihaz, etrafınızdaki uzayı büküyor, arkanızdakini geriyor, önünüzdekini ise sıkıştırıyor olsun. Şimdi hemen arkanızda olan istasyon ışık yılları uzaklığına gelirken, bir an önce ulaşılmaz derecede uzak olanı hemen önünüzde duruyor... Ve en güzeli de, hiç bir noktada ışık hızına yaklaşmamış olmanız!..

"Bu Uzay Yolu'nda en sevdiğim şey" diyor Krauss. "Pratikte olandan kurtulup evrende mümkün olanlari görmek. Çünkü, eğer medeniyetimiz sürerse, önümüzde uzun bir zaman var."

 

 

DİZİLER
|
FİLMLER
|
HABERLER
|
KÜLTÜRLER
|
TREKNOLOJİ
|
DOSYA
|
OYUNLAR
|
GEYİKLER
|
DOWNLOAD
|
LİNKLER