KLINGON ACADEMY
Uzay Yolu evreninde, Yıldız Filosu kaptanları büyük bir titizlikle seçilirler. Kaptan olabilmek için geçilen sınavların en zorlusu ise, Kobayashi Maru adıyla bilinen simülasyondur. Bu senaryoyu bitirebilmek için, kaptan adayımızın bir saniyenin bile altında bir sürede doğru kararı vermesi gerekir. Ve tarihte bunu başarabilen tek kişi de, USS Atılgan yıldızgemisinin kaptanı James Tiberius Kirk olmuştur. |
Pek çok Uzay Yolu hayranı bir Federasyon gemisinde kaptan olmak için çok şeyini feda edebilir. Benimse bu işte gözüm yok açıkçası. Çünkü liderlik vasıfları çok da gelişmiş biri olduğumu sanmıyorum. Ayrıca öyle bir saniyenin altında karar falan da veremem; hatta hatırlarım küçükken annemin kahve yaparken "olm şuna bak taşmasın" diye bana cezveyi emanet ettiği zamanlar, kahve taşar gibi olunca " ulan şimdi cezveyi mi ateşten kaldırsam yoksa ocağı mı söndürsem' diye düşünene kadar kahve taşar, ocak batar, çocuklar gelir, çamur girerdi, cif likit jel nerdeydi!!?? (cümlenin kontrolünü kaybettim galiba, neyse herhalde anladınız!) Eh, baktım Federasyon'da bana göre iş yok, ben de Klingon İmparatorluğu'nun kapısını çalmaya karar verdim. Orada hiç olmazsa kaptan olabilmek için türlü dolaplar çevirmek, arkadan vurmak kısacası her tür pislik serbestti. Böylece Klingon Elit Savaşçılar Akademisi'ne kesin kayıt için gereken altı CD'yi aldım ve Klingonlar'ın saflarına katıldım...
- Turist Ömer: "Yani şimdi burası Kasımpaşa'ya yakın mı abi?"
Büyük ihtimalle, Uzay Yolu'nun en tanınmış ırkı Klingonlar'dır. Hemen herkes: "Ha, şu alnında girinti çıkıntılar olan acaip şeyler di mi? Çok komik lan onlar" şeklinde kabaca bir Klingon tarifi yapabilecek kadar bilgi sahibidir. Uzun süre Birleşmiş Gezegenler Federasyonu'nun baş düşmanı olan Klingonlar, zamanla kendilerine o kadar çok hayran edindiler ve yazarlar da bu sevginin o kadar üstüne gittiler ki, bugün Klingonca diye bir dil bile mevcut. Ve hatta Klingon dilinde GameShow şöyle söyleniyormuş: " Quj'ang ". Bu kadar ansiklopedik bilgi yeter sanırım. Biraz da oyundan bahsedelim. Klingon Academy, ilk olarak altı CD' den oluşuyor olmasıyla göze batıyor. Ben şimdiye kadar altı CD'yi bir arada görmemiş biri olarak (tamam abarttım) "yuh" demekten kendimi alıkoyamadım. Eskiden yaşadığımız oniki HD artı bir DD muhabbetlerini CD' lerde yaşamamıza çok az zaman kaldı sanırım. |
Bu kadar CD' ye verecek parayı borç-harç denkleştirdik veya yasadışı yollardan temin ettik (hala abartıyorum) diyelim. Yetmiyor. Oyun bu kez de sistem gereksinimlerini gözümüze sokuyor ve kendisini oynamak istiyorsak elimizi tekrar cebimize götürmemiz gerektiğini hatırlatıyor. Açıkçası, oyunun istediği sistemle benim bilgisayarım arasında bir karşılaştırma yapınca, fare ve klavye dışında kalan hiçbir aletin bende olmadığını esefle farkettim! Bu yüzden oyunu bütün detayları sıfıra getirerek oynamak zorunda kaldım (gerçi oynayabildiğime de şükretmeliyim ya, neyse). Kısacası, en az Pentium II + 3D kartı olmayanlara bu oyundan uzak durmalarını tavsiye ediyorum. Bana da en kısa zamanda upgrade şart oldu artık. Bağışlarınız için banka hesap numaramı yazının sonunda vereceğim. :)
Bütün bu zorlukları aşıp da oyunu yüklemeyi başardıysanız, oyuna başlamadan önce uzunca bir demo seyredeceksiniz. Böylece oyunun neden altı CD olduğunu da anlamış olacaksınız, çünkü oyunun her tarafından gerçek oyuncuların rol aldığı bitmek tükenmek bilmeyen demolar fışkırıyor. Bunların ilki biraz bayık olsa da (ne o öyle canım dır dır yarım saat), new game seçeneğini seçtiğimizde seyrettiğimiz giriş filmi (hani şu Klingonlar' ın başkentinde dolaştığımız) gerçekten çok güzel. Ayrıca burada çalan ve oyun boyunca dinlediğimiz diğer müzikler de müthiş. Hepsi de oyun için özel olarak bestelenmiş orkestral parçalar. Özellikle "Klingon Academy theme"i çok beğendim, şu anda yazıyı yazarken onu dinliyorum hatta. Oyun hakkındaki genel bilgileri geçen ayki ön incelemede vermiştim, bu yüzden bunlara kısaca değinip oynanışa geçeceğim. Klingon Academy' nin geçtiği zaman dilimi, 2290lı yıllar, yani "Star Trek VI : the Undiscovered Country" filminde Birleşmiş Gezegenler Federasyonu ile Klingon İmparatorluğu arasında imzalanan Khitomer Barış Antlaşması' ndan birkaç yıl öncesi. Klingonlar, henüz Federasyon' la savaş halindeler ve güçlü bir orduya ihtiyaçları var. Bu yüzden, ünlü savaşçı General Chang, daha kaliteli kaptanlar yetiştirebilmek amacıyla bir Elit Savaşçılar Akademisi kurmaya karar veriyor. Biz de, bu akademiden mezun olabilmek için, Federasyon' un yok edilmesini öngören 25 bölümlük bir simülasyon testinden geçmek üzere dokuz farklı Klingon gemisinin kaptan koltuğuna kuruluyoruz. Bu arada, söylemeden geçemeyeceğim, Akademi' deki öğretmenlerimizin arasında "Thok Mak" adında bir adam da var! Bu nedir ya? Böyle Klingon olur mu? Açıkça milli duygularımızla dalga geçiliyor cennet vatanımın aziz gençleri! Bu gidişe bir dur demezsek... (amaann ne saçmalıyorum ben canım.. neyse bakmayın siz bana, okumaya devam edin, sapıttım gene eheh)
Başlangıçtaki "tutorial" bölümünü oynayarak kontroller hakkında fikir sahibi olmanızı tavsiye ediyorum öncelikle. Sonra da geminizi nasıl kumanda edeceğinizi anlatmak istiyorum. Öncelikle ana ekrandan başlayalım. Sol altta sizin geminizin ve sağ altta da hedefinizin özelliklerini (kalkan gücü, hız, silahlar, hasar vs.) gösteren birer panel var. Sol üstte hedefinizin bir resmi ve sağ üstte de radarınız bulunuyor. Ortadaki gösterge de hedefe olan uzaklığımızı belirtiyor. Buradaki sarı renkli yarım daire kısaldıkça hedefe yaklaşmış oluyoruz. Size önerim, ayarlardaki "use mouse" seçeneğini işaretleyerek, gemiyi fareyle hareket ettirmeniz. Böylece, farenizi hedef göstergesindeki ok işareti yönünde hareket ettirerek hedefinizi gözden kaçırmazsınız. Bu iş ok tuşlarıyla da yapılabiliyor ama o zaman çok daha zahmetli olduğu kanısındayım. Ana ekranımız bunlardan ibaret. Ancak gemiyi nasıl yöneteceğiz? Burada, Uzay Yolu evrenine yabancı olanları da dikkate alarak, Klingon gemilerinin işleyiş şekline kısaca değinmek istiyorum. Yıldız gemileri bir kaptan tarafından idare edilir, ki bu sizsiniz. Ama bu kaptan geminin köprüsünde koşturup devamlı bir yığın tuşa basmaz. Onun yerine, kumanda subaylarına emirler yağdırır ve bu emirlerin uygulanmasını sağlar. Interplay' deki programcılar da, simülasyon oyunlarına önemli bir yenilik getirerek bu işleyişi oyuna entegre etmeye çalışmışlar, bunun için de VOS (verbal orders system) dedikleri bir sistem geliştirmişler. Bu sistemde, 1' den 9' a kadar tuşların her biri kumanda subaylarından birine erişimi sağlıyor. Her kumanda subayı farklı bir konuda uzman ve açılan menüler sayesinde verdiğimiz emirleri yerine getiriyor. Şimdi bu menülere bir göz atalım:
1- Mühendislik (engineering) : Geminizin gücü, sizin için hayati önem taşır. Bu yüzden mühendislik subayınızla devamlı iletişim halinde olmanız gerekecek. Özellikle "power allocation" menüsünden saldırı, savunma, saklanma gibi konular için önceden hazırlanmış güç ayarları çok işinize yarayacak. Mühendislikten ayrıca tamirde öncelik verilecek gemi sistemlerini ve tamire ayrılacak gücü de ayarlayabilirsiniz.
2- Dümen (helm) : Buradan warp hızıyla bulunduğunuz sistem içine veya dışına seyahat edebileceğiniz gibi, itiş gücüyle (impulse speed) de kısa mesafeleri kat edebilirsiniz.
3- İletişim (comm) : Hedefinizdeki gemiyle iletişim kurmak veya escortlarınıza emirler vermek için. Ama gerçek bir Klingon olmak istiyorsanız, önce saldırıp sonra soru sormanız gerekiyor tabi!
4- Güvenlik (security) : Hem düşmanların geminize ışınlayabileceği askerlerden korunmak için güvenlik ayarları yapabileceğiniz, hem de düşman gemilere asker ışınlayabileceğiniz bölüm de burası.
5- Tıp (medical) : Revir ve sağlık sorunlarını halletmek ve hasar raporları almak için.
6- Bilim (science) : Tarayıcılara güç vermek, gerektiğinde hedefleri taramak için. Ayrıca, ECM ünitesine güç vererek düşman silahlarının geminize kilitlenmesini de zorlaştırabilirsiniz. Buradaki bir başka seçeneğiniz de, araştırma uyduları (probes) fırlatarak taramalar yapmak.
7- Silahlar (weapons) : Buradan erişebileceğiniz kontroller şunlar: kalkanları kaldırmak/indirmek, kalkanlara güç vermek, dilediğiniz silahları doldurmak, çekici (tractor) ışınlara güç verip çalıştırmak ve bir de "gunnery chair" moduna geçmek. Bu modda, siz hedefinize tam olarak kilitlenerek atışlar yaparken dümenciniz de gemiyi yönetiyor. Etkili kullanıldığında düşman gemilere hasar vermenin en iyi yolu bu. Silahlar kısmında bir de cloaking device seçeneği var. Bu da, eğer geminizde bu teknoloji varsa, gizleme cihazını çalıştırmak ve gemiyi görünmez yapmak için. Ancak unutmayın ki geminiz görünmezken saldırı yapamazsınız ve ufak bir şans da olsa düşmanlarınızın (özellikle de azmedip bu işe gemilerinin gücünün büyük kısmını ayıranların) bir kısmının sizi fark etme olasılığı var.
8- Hedef (target) : Anlatılacak fazla bir şey yok. Hedeflere kilitlenmek, hangi tür hedeflere kilitleneceğini (dost, düşman, gökcismi vs.) belirlemek için.
9- İstasyonlar (stations) : Bu da ısrarla "kendi işimi kendim yaparım" diyen kaptanlar için. Dilediğiniz kumanda istasyonunda ayarları kendi elinizle yapmanızı sağlıyor. Ancak çok zorda kalmadıkça kullanmanızı tavsiye etmem.
- Spock: "Kasımpaşa' dan üç milyon ışık yılı uzaktayız mister Turist!!.."
Oyunun en can alıcı kısmı buydu işte. Geri kalan kontroller simulasyon oynayanlara zaten yabancı gelmeyecektir. Options menüsünden dilediğiniz komutların kısayol tuşlarını öğrenmeniz ve bunları değiştitrmeniz de mümkün. Hem zaten hepsini teker teker anlatmaya kalksam ömrüm vefa etmez. Takıldığınız bir konu olursa mail atın, faks çekin ya da durumunuz yoksa güvercinle mesaj yollayın ben bir şekilde alırım.
Ve adet olduğu üzere Star Trek' le ilgili tavsiyelerim:
- Star Trek Voyager: Elite Force oyunu yakında geliyor. Çok iyi bir FPS olacak gibi. Bekliyoruz...
- Star Trek: First Contact filmi ağustosta Cine5' teydi. Bu ay da verir herhalde. Hemen üye olun (çok abarttım çook)
- http://uzayyolu.cjb.net Tepeden tırnağa yenileyip yeni köşeler eklediğim Uzay Yolu sitem. Uğramayanlara sitem ediyorum (bayat kelime oyunu).
- http://www.stas.net/starfleet İkinci ve aynı zamanda sonuncu yerli Uzay Yolu sitemiz, ama bu İngilizce. Bookmarklayın bakayım hemen.
Eh, bu aylık da bu kadar. Klingon Academy' yi tüm zengin Uzay Yolu severlere tavsiye ettikten sonra (zaten başka kimse alamaz herhalde) , warp hızına çıkar ve gözden kaybolurum aniden (ışık saçmayı da ihmal etmem tabi). Eee Zebani? Kapanış yazıları nerde hani? Neyse canım, idare ederiz...
[ bu yazı GAMESHOW dergisi EYLÜL 2000 sayısında yayınlanmıştır ]